Bygg dina kompetenser

Maud Jönsson      -    515 Views

Bygg dina kompetenser

På en tuff arbetsmarknad så är det en sak som räknas över allt annat. Vi pratar självfallet om kompetens. Men vad betyder egentligen kompetens och hur skaffar man sig kompetenser som ger mervärde?Kompetens definieras i svenska akademins ordlista som “tillräcklig skicklighet eller behörighet”. För dig betyder det allt du kan göra eller har behörighet till att göra. Detta betyder dels det du har lärt dig själv, genom ditt yrkesliv eller det som du har lärt dig genom kurser eller andra utbildningar. I den här artikeln tänkte vi gå igenom några av de kompetensutvecklande utbildningarna som idag ger dig ett mervärde på arbetsmarknaden. Utbildningar som ger dig kunskaper som många företag saknar. Många av dagens utbildningar är riktade till företag och kan med det i åtanke vara bra förslag gällande din kompetensutveckling hos din nuvarande arbetsgivare.

Offentlig upphandling

Att som företag arbeta mot offentliga upphandlingar är något som är lika lönsamt som det är svårt. Detta ger dig som arbetstagare en fördel, om du har kunskap inom ämnet blir du enormt värdefull för många företag. Bästa utbildningarna i ämnet håller Magnus Josephson som har specialiserat sig på just offentliga upphandlingar. Genom att gå denna utbildning så kommer möjligheterna till att öka vinna fler anbud.

Baskompetenser

Ligger du bra till gällande alla baskompetenser? Hur ser dina språk och mattekunskaper ut? Kan det vara passande att uppdatera dessa? Det finns bra fortbildning både på nätet och hos olika studieförbund eller andra som ger utbildningar. För den som önskar lära sig mer om det man redan kan så är det en fördel att gå någon from av utbildning.

Ledarskap

Att utbilda sig inom ledarskap är något som ofta kan ge stora fördelar på arbetsmarknaden. Även om yrkestiteln inte huvudsakligen handlar om ledarskap så ger en ledarskapsutbildning viss social kompetens, något som efterfrågas oavsett arbetsgivare.

IT

Kompetens inom den digitala världen är något som fortfarande är hett då många fortfarande kan sakna de mest grundläggande bitarna i datorhantering. Utbildningar i ämnet anordnas i många olika former. Det finns kurser i både privat form samt via arbetsförmedlingen, komvux eller högskola. Även om du är datorkunnig så finns det alltid sätt att utveckla sin kompetens på. Att kunna visa upp grundläggande programmeringskunskaper är också något som ser bra ut på ett cv.