Att gå från företagare till arbetssökande

Maud Jönsson      -    347 Views

Att gå från företagare till arbetssökande

Att vara företagare är tufft och ibland går det inte alltid som man tänkt sig. Till slut så kan det till och med vara så att man måste ta beslutet att avsluta det hela, oavsett om det är för att det inte går tillräckligt bra ekonomiskt sett eller om man helt enkelt har tappat drivet. 

Att avsluta företaget

Det rent administrativa arbetet med att faktiskt stänga ner företaget kan lätt kännas komplext och rörigt, speciellt då det finns lite olika varianter. För det första så skiljer det sig väldigt mycket mellan de olika formerna av företag. Om du driver ditt företag som egen firma så avslutar du det med andra ord på ett sätt  medans aktiebolag avslutas på ett annat sätt.För att avsluta enskild näringsverksamhet så krävs det bland annat att du avregistrerar dig för f-skatt och moms. Sedan måste man se till att alla tillgångar i företaget antingen säljs eller skattas och återförs till dig som privatperson. Självklart så måste även alla skulder vara betalda. Skatteverket har bra information för enskilda firmor.För aktiebolag så blir det dock lite mer komplicerat. Där krävs det att man kallar till ett årsmöte som kan ta ett beslut om att företaget skall likvideras och vem som skall ta hand om att ta de första stegen i processen. Denna skall sedan kontakta bolagsverket samt välja och sköta kontakten med en likvidator. Likvidatorn är personer som sedan sköter processen. Hela processen tar mellan 7-10 månader och det är först efter det så du kan få ut eventuella pengar ur företaget. Då processen i sig kostar pengar på grund av att bland annat likvidatorn måste betalas så kommer du i slutändan inte få ut hela summan.Det finns dock sätt som är både enklare och snabbare. Tjänsten som vi pratar om har det passande namnet snabbavveckling. Det företaget vi rekommenderar för detta är Citadellet Likvidationer AB. Med hjälp av snabbavvecklingen så kan hela processen förkortas för dig. Från många, många månader till bara några dagar. Det hela fungerar så att ni istället för att själva likvidera företaget säljer det till snabbavvecklaren. Oftast är processen väldigt snabb och tiden från att du skickar in relevant information till att du får en offert kan vara mindre än ett dygn.

Söka jobb

När du väl har stängt ner eller sålt företaget så kan du fortsätta som en vanlig arbetssökande. Det kan vara extra viktigt att granska vilka övriga erfarenheter man har fått från tiden som egen företagare. Ofta så har man mycket bredare och djupare kunskaper än vad man först kan tro. Då jobbtiteln inte nödvändigtvis visar det så är det viktigt att man själv lyfter fram sådana kunskaper och erfarenheter i cv, personliga brev och på arbetsintervjuer.